Terapia prin intermediul muzicii , ce este si care sunt beneficiile aduse de aceasta

Published: 26th May 2011
Views: N/A

Terapia prin muzica este modalitatea prin intermediul caruia un terapeut profesionist se foloseste de muzica si laturile acesteia fizice , emotionale, mentale, sociale si spirituale in scopul de a asista subiectii sa-si intretina si remedieze sanatatea si situatia sufleteasca . Procedeul prin care tratamentul prin muzica isi face efectul se datoreaza faptului ca tocmai de tineri corpul uman si psihicul acestuia este influentat de prezenta muzicii si corpul si psihicul uman invata de la sine sa actioneze in mod divers in prezenta muzicii .

Ca in clipele cand mamele isi potolesc fii sau ficele prin a-i purta in brate si a le intona cantece de adormit , terapia prin muzica lucreaza pe acelasi criteriu . Fizicul si psihicul fiintei umane este obisnuit sa se comporte intr-o multime moduri in prezenta muzicii. Este evident ca pentru un om matur nu se poate pune in aplicare modalitatea unui cantec de leagan in timpul stransului in brate de catre parinte . Acest fapt nu ar mai produce acelasi efect ca si cel din copilarie . Terapia prin muzica insa nu se limiteaza doar la acest fapt . in aceasta terapie nu este esential doar ascultarea muzicii ci si compunerea muzicii , cantatul si concersatia pe acest subiect , si de multe ori chiar si miscarea fizicului in simetrie cu muzica ascultata.
inceputurile terapiei prin intermediul muzicii
al-Farib (872-950), a fost un mahomedan si student al stiintelor universale invatat al artelor muzicale, psihologiei, stiintei, ccosmologiei, sociologiei si nu numai . al-Farabi a fost unul din cei mai mari oameni de stiinta ai lumii Islamice. al-Farabi a scris foarte multe carti ptintre care "Semnificatia Intelectului". Cartea aceasta este una din primele carti ce au dezbatut muzica in ideea de leac si rezultatele acesteia. Cu toate ca provenienta tratamentului prin muzica este nestiuta , putem spune ca al-Farabi este un personaj important in propagarea si intelegerea acestui fenomen.

Diferite afectiuni si terapia prin muzica

- in cazurile de epilepsie.

Cercetarile stiintifice ne spun ca audierea sonatei la pian K448 savarsita de Mozart ar putea micsora numarul de crize in cazul persoanelor ce sufera de epilepsie. Acest proces este numit "efectul Mozart". in momentul actual totusi dainuiesc cateva incertitudini din diferite cauze in privinta efectului Mozart.

- in cazurile bolilor cardiace

In anul 2009 s-a facut un studiu ce a afirmat ca terapia prin muzica ar fi binefacatoare subiectilor ce sufera de boli cardiace . Acest lucru este explicat prin faptul ca anume frecvente si ritmuri muzicale raresc bataile inimii cordului , pot domoli respiratia si poate decreste tensiunea arteriala. Cu toate astea Koke Bradt impreuna cu Cheryl Dileo de la "Temple University" aflata in Philadelphia sunt de parere ca tratamentul prin muzica asupra subiectilor suferinzi de boli de inima nu prezinta rezultate demne de a pune in aplicare aceasta terapie

- in cazurile de atac cerebral

Din cercetari reiese ca tratamentul prin muzica poate da rezultate pacientilor ce sunt victime de atac cerebral, muzica avand efectul de a calma si ridica buna dispozitie a a subiectilor . Cercetarile recente arata ca muzica are puterea de a intensifica motivatia subiectilor de a se insanatosi iar tratamentul prin muzica pe langa tratamentul obligatoriu in cazurile atacurilor cerebrale poate avea destul de prielnice . Amplificarea motivatiei face ca subiectii de atac cerebral sa fie mai motivati si sa munceasca mai intens in ideea de o insanatosire mai rapida


Report this article Ask About This Article


Loading...
More to Explore